17.00 val. susitikime jau antrajame Kelmės krašto muziejaus vykdomo projekto „Muzikinės popietės Kelmės dvare“ koncerte „Skambanti Lietuva“. Nuostabia muzika su žiūrovais dalinsis Šiaulių pučiamųjų orkestras su savo scenos draugais. Programoje vienos gražiausių B. Dvariono ir A. Raudonikio lietuviškų dainų, ištraukos iš garsių operečių bei operų ir kiti publikai puikiai žinomi kūriniai.

Dalyvauja:

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė, operos solistė Asta Krikščiūnaitė (sopranas), Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas Juozas Janužas (tenoras), trimitininkas Ignas Vaišnoras, valtornininkas Majus Šalkus, saksofonininkė Deimantė Žigaitė, Šiaulių pučiamųjų orkestras (meno vadovas ir dirigentas Sigitas Vaičiulionis, dirigentas Gediminas Brūzga).

ASTA KRIKŠČIŪNAITĖ:

Asta Krikščiūnaitė kūrybinę veiklą pradėjo dar būdama III kurso studente – 1985 m. Yra baigusi Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, doc. Aldonos Vilčinskaitės solinio dainavimo klasę. Karjerą pradėjusi Klaipėdos muzikiniame teatre (1987 m.), dainininkė sukūrė Ritos vaidmenį Gaetano Donizetti operoje „Rita“ bei Monikos vaidmenį Gian Carlo Menotti operoje „Mediumas“. Už Monikos vaidmenį 1989 m. Astai paskirta Lietuvos teatro sąjungos premija. Tais pačiais metais ji tapo jaunųjų atlikėjų konkurso Moldovoje I premijos laureate, o 1992 m. – tarptautinio Luciano Pavarotti konkurso Filadelfijoje (JAV) diplomante. 2004 m. apdovanota Baltosios žvaigždės ordinu už nuopelnus Estijos kultūrai, o 2005 m. tapo Lietuvos muzikų sąjungos „Auksinio disko“ laureate.

Astos Krikščiūnaitės repertuare svarbūs tiek operos, tiek oratorijos, kantatos ar dainos žanrai. Ji dainuoja įvairių stambios formos kūrinių solo partijas. Koncertuoja su Lietuvos nacionaliniu bei Valstybiniu, Varšuvos filharmonijos (Lenkija) ir Estijos nacionaliniais simfoniniais, Lietuvos Šv. Kristoforo (Lietuva) ir Minsko (Baltarusija) kameriniais orkestrais, Joensu filharmonijos (Suomija), Manheimo simfoniniu, Talino kameriniu orkestrais. Solistė yra mielai kviečiama į įvairius festivalius.

IV senosios muzikos ansamblių festivalyje Šiauliuose ji parengė ir sudainavo Galatėjos partiją G. F. Hendelio pastoralinėje operoje „Acis ir Galatėja“. Drauge su ja operą atliko solistai, senosios muzikos ansamblis „Polifonija“ bei instrumentinis ansamblis (dirigentas Sigitas Vaičiulionis). Pastaraisiais metais A. Krikščiūnaitė aktyviai koncertuoja tiek Lietuvos žymiausiose koncertų salėse, tiek užsienyje. Atlikėja parengė daug naujų stambios formos, sceninių, kamerinės bei nacionalinės muzikos programų.

A. Krikščiūnaitės kūrybinis kelias neapsiriboja vien tik koncertine veikla – siekdama populiarinti nacionalinę muziką, paveldą, atlikėja įkūrė viešąją įstaigą „Cantus firmus“ ir tapo šios įstaigos rengiamų projektų idėjų autorė ir meno vadove. Nuo 2009 m. A. Krikščiūnaitė tapo sakralinės muzikos festivalio „Ave Maria“ Palangoje iniciatore ir meno vadove. Asta Krikščiūnaitė kviečiama vesti meistriškumo pamokas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

2011 m. dainininkei įteikta nacionalinė kultūros ir meno premija už plataus Lietuvos ir pasaulio muzikos repertuaro intelektualų ir įtaigų įprasminimą, už išskirtinę vokalo kultūrą.

A. Krikščiūnaitės garso ir vaizdo įrašai saugomi LRT fonduose. Įrašus transliuoja Lietuvos radijas, televizija, užsienio šalių radijo stotys (BBC, Norvegijos P2, Estijos Klasikos radijas, kt.).

JUOZAS JANUŽAS:

Juozas Janužas – šiaulietis, operos solistas, tarptautinių, respublikinių konkursų laureatas. Mokėsi Šiaulių konservatorijoje (dabar – Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija), dirigavimo ir dainavimo skyriuose.

Jis yra tarptautinių, respublikinių dainavimo konkursų laureatas: 2011 m. „Kaunas Sonorum“, laureato diplomas, 2014 m. „Aš dainuoju“ I vieta, 2015 m. „Su muzika per Europa“ laureato diplomas, 2017 m. LMTA tenorų konkursas, skirtas Stasio Baro premijai laimėti – I vieta ir kt. 2015 m. tapo Šiaulių miesto savivaldybės stipendininku. Kelis kartus iš eilės buvo išrinktas perspektyviausiu Šiaulių Universiteto menininku. Baiginėdamas bakalauro studijas Šiaulių universitete, vienerius metus lankė privačias dainavimo pamokas pas Prof. Virgilijų Noreiką. 2016 m. įstojo į LMTA, magistrą – į atlikimo meno dainavimo specialybę (prof. V. Noreikos klasė). Studijų metu koncertavo ir dirbo su įvairiais dirigentais, atlikėjais, režisieriais ir didelio mąsto kolektyvais. Nuo 2018 m. yra LNOBT stažuotojas/operos solistas, tai pat bendradarbiauja su „Vilniaus City Opera“.

Dalyvavo tokiuose spektakliuose kaip: W. A. Mozart „Cosi fan tute“, Ž. Bizet muzikos pagrindų sukurtoje naujoviškoje „E-Carmen“, P.I. Čaikovskio operoje „Piku Dama“.

IGNAS VAIŠNORAS:

Trimitininkas Ignas Vaišnoras – Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos absolventas, turintis Šiaulių universiteto elektronikos inžinieriaus diplomą ir vienas iš nedaugelio puikiai skambinantis lietuvišku instrumentu – skrabalais.

Ignas yra respublikinių pučiamųjų instrumentų atlikėjų konkursų laureatas, įvairių projektų dalyvis, Šiaulių pučiamųjų orkestro ir Šiaulių bigbendo artistas.

Su įvairiais muzikiniais kolektyvais yra dalyvavęs tarptautiniuose festivaliuose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Švedijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Austrijoje, Čekijoje, Bulgarijoje, JAV ir kt.

MAJUS ŠALKUS:

Valtornininkas Majus Šalkus – 8-erius metus studijuoja grojimo valtorna meną Šiaulių 1-oje muzikos mokykloje pas mokytoją Ramūną Zubricką. Jis yra 2 nacionalinių J. Pakalnio konkursų lauretas, 4 tarptautinių ir 7 respublikinių konkursų laureatas.

ŠIAULIŲ PUČIAMŲJŲ ORKESTRAS:

Šiaulių pučiamųjų orkestras įkurtas 1966 metais Stasio Jautako iniciatyva. Nuo 1970 m. orkestras yra respublikinių, vėliau Pasaulio lietuvių dainų švenčių dalyvis. Koncertuoja Šiaulių mieste ir apskrityje, dalyvauja tradiciniuose festivaliuose, respublikiniuose pučiamųjų orkestrų čempionatuose. Per savo gyvavimo metus sėkmingai koncertavo Latvijoje, Estijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Olandijoje.

Šiaulių pučiamųjų orkestras koncertavo kartu su tarptautinių konkursų laureatais: J. Lopetaite, J. Leitaite, R. Vingru, V. Juozapaičiu ir kt. žinomais atlikėjais.

Orkestras yra parengęs koncertines programas su solistais: E. Sipavičiumi, M. Vitulskiu, L. Mikalausku, O. Kolobovaite, E. Bavikinu, folkloro ansambliu „Salduvė“, liaudiškos muzikos ansambliu „Saulė“, jaunimo kameriniu choru „Atžalynas“, Šiaulių berniukų ir jaunuolių choru „Dagilėlis“, bendradarbiaujama su įvairiais vidurinių mokyklų muzikiniais ansambliais, ruošiant valstybinių švenčių programas. Taip pat orkestras yra parengęs koncertinę programą kartu su šokėjomis.

Šiaulių pučiamųjų orkestro muzikantai groja ir Šiaulių simfoninio orkestro sudėtyje.

Orkestro meno vadovas ir dirigentas – Sigitas Vaičiulionis, dirigentas – Gediminas Brūzga. Orkestro vadovo asistentas – Arvydas Lingys.

18.10 val.

Kelmės rajono savivaldybės vadovų sveikinimo žodis.

Mokinių konkursų „Metų abiturientas“ ir „Metų talentas“ nugalėtojų apdovanojimai.

2020 m. „Metų savanorio“ ir „Metų filantropo“ nominacijų įteikimas ( Kelmės rajono NVO asociacija).

Parodos „2021-ieji – Archyvų metai. Vertingiausi Kelmės muziejaus archyvo dokumentai“ pristatymas.

19.15 val. kviečiame visus į spalvingą Telšių Žemaitės dramos spektaklį „Spalvuotu guzikieliu rožončius“, kuriame atgyja tai, kas užmiršta, bet labai artima…  Literatūros ir muzikos pagalba atveriami gimtosios – žemaitiškos – tarmės  langai. Atveriami tam, kad išgirstume, kaip šiuolaikinio modernaus žmogaus lūpomis suskamba  ryškūs, kupini šilumos ir meilės , mūsų brangiųjų motinų, tėvų, senelių, prosenelių, tetų ir dėdžių, iškeliavusių Anapilin, bet išlikusių žodyje, dainoje, apeigose ir tradicijose, balsai.

Spektaklio centre – našlės ir jos trijų dukterų gyvenimo akimirkos: šviesūs išlikimo, gyvenimo džiaugsmo, grožio, meilės siekimo momentai. Skamba liaudies dainos, populiarioji, bardų muzika, tautosakos perliukai, Viktorijos Daujotytės, Jono Diržininko, Justino Lingio, Onos Mileikienė Danutės Ramonaitės-Mukienės, Alekso Steponavičiaus, Eugenijaus Zabičio, Nijolės Rimkienės tekstai. Juos profesionalia aktorine kalba, muzika, atlikimo meistriškumu į  visumą lyg rožančiaus karoliukus suveria spektaklio sumanytojai ir atlikėjai: etnomuzikologė ir dainininkė Loreta Sungailienė, kino ir teatro aktorė Valda Bičkutė Valiukiene, aktorius Vaidas Lengvinas, poetas ir dramaturgas Mindaugas Valiukas,  Žemaitės dramos teatro aktoriai, spektaklio režisierė  Laimutė Pocevičienė, kostiumo dailininkės Monika Vasiliauskaitė, Indrė Ročiūtė ir Dovilė Ožeraitytė.

21 val. Lietuvos himno giedojimas.

Renginio rėmėjas:

Projektą „Muzikinės popietės Kelmės dvare“ finansuoja:

Last year I wrote about why booking too far in advance can be dangerous for your business, and this concept of margin so eloquently captures what I had recognized had been my problem: I was so booked up with clients that I wasn’t leaving any margin for error, growth, planning, or reflection.